Συμμετέχοντες

Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος

Ομιλητές,Σύγχρονη Μουσική δημιουργία και κοινότητα, συλλογική ανάγκη για δημιουργικότητα
Συνθέτης

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1998 και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής ως μαθητής του Μουσικού σχολείου Πρέβεζας(Γυμνάσιο-Λύκειο), με όργανο επιλογής το σαξόφωνο, από όπου και αποφοίτησε. Ως βασικό μουσικό ενδιαφέρον υπήρξε η Jazz και η αυτοσχεδιαστική μουσική καθώς και η σύγχρονη μουσική του 20ου 

αιώνα. Παράλληλα, τα ερεθίσματα της περιοχής, οδήγησαν στην εξερεύνηση και βίωση της δημοτικής μουσικής της Ηπείρου, της ευρύτερης υπαίθρου και της ενασχόλησης με διάφορα όργανα της παράδοσης αυτής. 

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, του ΠΑ.ΜΑΚ, με ειδίκευση στην Ποιητική (τέχνη της Σύνθεσης, Μελοποιία, Ποίηση στην παραδοσιακή μουσική) τάξης Ηλία Παπαδόπουλου, Σταμάτη Πασόπουλου, και μεταπτυχιακός φοιτητής του ίδιου τμήματος με αντικείμενο μελέτης, την Παλαιά μουσική και τις Τροπικές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Παράλληλα σπούδασε σαξόφωνο και Jazz studies στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σαν νέος συνθέτης και εκτελεστής εξερευνά και μελετά τρόπους προσέγγισης και εφαρμογής των λαϊκών και λόγιων τροπικών μουσικών παραδόσεων του κόσμου, μέσω της σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας, κάτι που χαρακτηρίζει τα έργα του και την εκτελεστική του φύση. Στοιχείο των παραπάνω, αποτελεί ο αυτοσχεδιασμός, η επιτόπια μουσική σύνθεση και η διάδραση του εκτελεστικά και συνθετικά. 

Το 2021, το έργο του “Myéo”, για σόλο glissotar, διακρίθηκε και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί και να ηχογραφηθεί, μέσα από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του “Sonus Foundation for the Support of New Music and Contemporary Performing Arts”, της Ουγγαρίας, στα πλαίσια του project: Τhe past and the future of Tarogato, αποτελώντας πλέον επίσημο ρεπερτόριο του Glissotar (glissonic tarogato).

Το 2021 έλαβε θέση Ακαδημαϊκού υποτρόφου, για τη διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Μουσικής επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
To 2021, με έκκληση του  ΥΠ.ΠΟ.Α και της “Artifactory ΑΜΚΕ”, έπειτα από πανελλήνιο διαγωνισμό, συνθέτει το έργο “The Antonian Surcease” – για άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων- στα πλαίσια του προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α: «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός». 

Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook